Joensuu Biocoal Oy

Torrefioitu biomassa, eli ”biohiili” - uusiutuva ja kaupallinen vaihtoehto fossiilisille raaka-aineille.

Joensuu Biocoal Oy on projektiyhtiö, joka rakentaa Joensuuhun torrefioitua biomassaa valmistavan laitoksen. Laitos ottaa ensimmäisenä teollisessa mittakaavassa käyttöön NextFuel-yhtiön torrefiointiteknologiaa ja kehittää siten sekä teknologian että torrefioidun biomassan soveltuvuutta ja skaalautuvuutta teolliseen käyttöön.

Ensimmäisessä vaiheessa biomassaa käytetään korvaamaan fossiilisia raaka-aineita, kuten kivihiiltä, teollisuuden prosesseissa ja energiantuotannossa. Tulevaisuudessa tavoitteena on tuottaa korkeamman jalostusasteen hiillettyä biomassaa hiilensidontakäyttöön.

Investoinnin arvo on noin 20 miljoonaa euroa. Hankkeen rahoituspohja on:

Rakentaminen alkoi syksyllä 2023

Bioteollisuuslaitos rakennetaan Savon Voima Oyj:n Iiksenvaaran sähkö- ja lämpövoimalaitoksen tontille. Savon Voima vuokraa Joensuu Biocoal Oy:lle rakennuksen lisäksi tiettyjä laitteita ja tuottaa sille käyttö- ja kunnossapitopalveluita.

Laitoksen ympärille on tarkoitus rakentaa yhteistyöryhmä, jossa ovat mukana mm.:

Ryhmän tavoitteena on tehdä tuotekehitystä ja jalostaa uusia käyttökohteita torrefioidulle biomassalle.

Rakennustöiden oli määrä alkaa alkuperäisen suunnitelman mukaan keväällä 2022, mutta johtuen laitoksen suunnitelmien optimoinnista vastaamaan asiakkaiden lopputuotteen laatuvaatimuksia, rakennustöiden aloittaminen viivästyi alustavasta aikataulusta. Syksyn 2023 aikana alkaneiden rakennustöiden arvioidaan kestävän noin puolitoista vuotta ja tuotannon arvioidaan käynnistyvän vuoden 2024 loppupuolella.

Tavoitteena puhdas, skaalattava ja kaupallinen tuotanto

Ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi tarvitaan nopeasti vaihtoehtoisia polttoaineita, jotka ovat puhtaita, edullisia, kaupallisia, skaalattavia ja uusiutuvia.

Torrefioidulla biomassalla voidaan korvata suoraan nykyisin käytössä olevia fossiilisia raaka-aineita ilman suuria investointeja uuteen infrastruktuuriin. Torrefioidun biomassan kaupallistaminen ja käyttö vauhdittaa teollisuuden irtautumista uusiutumattomista raaka-aineista. Myöhemmässä vaiheessa laitoksen tavoitteena on tuottaa myös korkean lisäarvon hiilensidontatuotteita muun muassa maanparannukseen ja vesien suodatukseen.

Siirtymä fossiilisista uusiutuviin raaka-aineisiin tehdään monenlaisilla eri ratkaisuilla. Vaikka tuuli- ja aurinkoenergiatuotanto kasvavat nopeasti, niiden avulla tuotetulla energialla ei voida kuitenkaan korvata hiiltä kaikissa prosesseissa. Siksi fossiilisten raaka-aineiden korvaajalla on suuri rooli siirryttäessä kohti hiilineutralliteettia.

Noin 80 % maailman energiasta tuotetaan fossiilisilla raaka-aineilla

Noin 80 prosenttia maailman energiasta tuotetaan fossiilisilla raaka-aineilla, joiden päästöistä kivihiilen polttaminen muodostaa suuren osan. Tuuli- ja aurinkoenergian nopea lisääntyminen vähentää merkittävästi sähköntuotannon päästöjä, mutta kivihiiltä prosessireaktioihin tarvitsevan teollisuuden hiilineutraaliusuus vaatii torrefioitua biomassaa. Joensuu Biocoal Oy:n tuottama torrefioitu biomassa voi suoraan korvata kivihiilen käyttöä esim. sementti- ja terästeollisuudessa.

Kasviperäiset sivuvirrat lähes hyödyntämättä

Torrefiointiprosessissa jalostettavat sivuvirrat ovat vain energiakäyttöön hyödynnettyjä, uusiutuvia raaka-aineen lähteitä. Joensuu Biocoal Oy:n tuotantolaitos käyttää raaka-aineenaan suomalaisesta metsäteollisuudesta ja metsänhoidosta syntyviä matala-arvoisia jakeita, lähinnä puunkuorta ja ensiharvennusrankaa kestävästä PEFC- tai FSC-sertifioidusta puusta, tuoden lisäarvoa myös metsäsektorin tuotantoketjuihin. Torrefiointiprosessin tuloksena sivuvirtojen jalostusaste on korkeampi kuin niiden hyödyntäminen suoraan energiaksi.

Merkittävät tuotantomäärät

Laitoksen suunniteltu kokonaistuotanto on noin 60 000 tonnia torrefioitua biomassaa vuodessa. Tuotantomäärään tarvitaan vuosittain noin 200 000 kuutiometriä uusiutuvaa puupohjaista raaka-ainetta, kotimaisen metsäteollisuuden ja metsänhoidon matala-arvoisia jakeita.

Fossiilisten raaka-aineiden korvaaminen Joensuun tuotantolaitoksen tuottamalla torrefioidulla biomassalla tuottaisi Suomessa ja Suomen lähialueilla arviolta yhteensä 1,1 megatonnin vähennyspotentiaalin hiilidioksidipäästöistä kymmenessä vuodessa.

Materiaalitarve: 200 000 kuutiometriä biomassaa
Kokonaistuotanto: 60 000 tonnia lopputuotetta

Kun fossiilista polttoainetta poltetaan, se vapauttaa ilmaan hiilidioksidia, joka on varastoitunut siihen satoja tuhansia tai jopa miljoonia vuosia sitten. Uusiutuvalla biomassalla on ensivaiheessa tarkoitus korvata nykyisten fossiilisten raaka-aineiden käyttöä.

Jatkossa tavoitteena on selvittää mahdollisuutta päästä hiilinegatiiviseen tuotantoon, jolloin raaka-aineeseen sitoutunut hiili sitoutuu pysyvästi maaperään maanparannusaineena tai vesien puhdistukseen käytetyn torrefioidun biomassan myötä.